Největší fotografie Prahy vznikla složením 2600 snímků

Z 2600 samostatných fotografií Prahy vznikl rozměrný panoramatický snímek města. Fotografie byly pořízeny z petřínské rozhledny a podle společnosti, která provozuje internetovou kolekci panoramatických fotografií z různých částí světa, jde o vůbec největší fotografii Prahy, jaká byla kdy pořízena. Panorama je chráněno licencí Creative Commons, která umožňuje komukoli využívat snímek pro nekomerční účely. Zájemci ho najdou na adrese http://360gigapixels.com/petrin-prague-photo/.

Rozměry snímku činí 260.000 krát 130.000 pixelů a jeho autorem je zakladatel české společnosti 360Cities Jeffrey Martin. Jedná se o nejnovější přírůstek do série obřích panoramatických fotografií měst, kterou zahájil loňský rekordní 320gigapixelový snímek Londýna z vysílací věže BT Tower.
 
Mezi Martinovy předchozí pražské projekty patří například snímek Filozofického sálu Strahovského kláštera z roku 2011, který je největší interiérovou fotografií na světě, nebo fotografie Prahy pořízená v roce 2009 ze Žižkovského vysílače (18 gigapixelů).
 
360Cities představuje největší kolekci panoramatických fotografií s geografickou lokalizací na webu, vytvořená sítí tisíců fotografů panoramat z celého světa. V druhé polovině března společnost představila aplikaci pro iPad 360Cities Panorama, která lidem umožňuje snadnou tvorbu a sdílení panoramatických fotografií; dosud ji stáhlo na čtvrt milionu uživatelů z celého světa, uvádějí zástupci společnosti.
 
zdroj: ČTK