Víte, jakou vodu si dát k vínu? Nevhodný výběr může pokazit chuť vína

Víno a voda je osvědčená kombinace, která nikoho nepřekvapí. Věděli jste ale, že voda se v chutích liší stejně jako víno, a dokáže proto umocnit, případně pokazit zážitek z chuti vína? Správné párování vína a vody odhaluje odborník společnosti Global Wines  Kamil Gruncl.

Neperlivá voda se nehodí ke každému vínu

Přijdete do restaurace a automaticky si k vínu objednáte neperlivou vodu? Tak pozor! U některých vín se zbytečně připravíte o jejich chuť. „Balené neperlivé vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Neperlivé vody se hodí spíše k jemným a nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu, například k lehkým ovocným růžovým či bílým vínům,“ doporučuje Kamil Gruncl z Global Wines .

Perlivé vody podtrhnou chuť archivních vín

Perlivé a zásadité vody pasují díky svému čerstvému štiplavému perlení ke strukturovaným archivním vínům, se kterými vytváří bohatou kombinaci chutí. „Zásadité perlivé vody naopak nedoporučuji párovat s víny chabé struktury, která neprodlévají na patře,“ dodává Kamil Gruncl.

Kohoutková voda může ovlivnit vnímání kyselin ve víně

Voda z kohoutku s vyšším obsahem CO2 zvýrazňuje vnímání kyselin, a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling. Naopak voda z kohoutku bez CO2  neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína.

Voda musí mít správnou teplotu

Vodu servírovanou k vínu je třeba, stejně jako víno, správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia. Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, které jsou aromaticky neutrální a bez zápachu.